PARIJS - Het Franse parlement heeft zich achter een wetsvoorstel van de regering geschaard dat schadevergoedingen voor aangeboren handicaps uitsluit. Het voorstel stipuleert dat geboren worden, ook met een handicap, geen reden kan vormen voor een schadevergoeding, tenzij in uitzonderlijk zware gevallen en bij een fout in het voorafgaande medisch onderzoek.
Het wetsvoorstel van de regering kwam er na zware kritiek van artsen op vonissen waardoor ouders recht kregen op een schadevergoeding wanneer hun kind gehandicapt ter wereld kwam.
Het Franse hof van Cassatie besliste in november 2001 dat geld kan worden gevraagd wanneer tijdens de zwangerschap een foute diagnose gebeurde zodat niet tijdig tot abortus werd overgegaan.
Een jaar eerder wonnen de ouders van de zwaar gehandicapte Nicholas Perruche een historische zaak toen ook de rechters vonden dat artsen zijn geboorte hadden moeten voorkomen. De tegenpartij stelde toen dat het toewijzen van een schadevergoeding de weg vrijmaakt voor ouders met minder ernstig gehandicapte kinderen om ook een schadevergoeding te eisen, zich daarbij baserend op het "recht om niet geboren te worden".
Het voorstel laat schadevergoedingen enkel nog toe in geval van aangeboren "bijzonder zware" handicaps, die als gevolg van een zware fout van de arts tijdens voorafgaand onderzoek niet herkend zijn. Op 22 januari debatteert de senaat over het voorstel.