MOSKOU - Moskou heeft afwijzend gereageerd op de mededeling dat Washington terugkomt van een toegezegde reductie van het nucleaire arsenaal. De VS maakten gisteren bekend dat een deel van de wapens waarvan het land zich zou ontdoen, toch behouden blijft.
De Amerikaanse president Bush had zijn Russische ambtgenoot Poetin eind vorig jaar toegezegd de komende tien jaar ongeveer 4000 kernkoppen te vernietigen. Washington kwam daar gisteren op terug.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken drong er vandaag bij de Amerikanen op aan een ,,echte reductie die in verhouding staat met de Russische reductie van het kernwapenarsenaal'' door te voeren. Hij zei te hopen dat het eerdere Amerikaanse aanbod om kernkoppen te vernietigen ,,meer is dan een papieren belofte''. Radicaal
Volgens Moskou moeten verdere Amerikaans-Russische afspraken over reductie van het nuclaire arsenaal ,,radicaal'' zijn. De zegsman sprak in dat verband van een inkrimping van het aantal kernkoppen tot ,,tussen de 1500 en 2200''.

Gisteren citeerde de Amerikaanse krant The Washington Post een Democraat, die stelde dat slechts de vernietiging van vijftig silo's met Peacekeeper-raketten vaststaat. Deze was al in het niet door de VS geratificeerde START-II-verdrag over vermindering van de strategische bewapening voorzien. Moskou noemde dit aantal vandaag ,,belachelijk''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig