AMSTERDAM - Een asielcentrum doet de prijs van de huizen in de buurt niet dalen. Dat blijkt uit een onderzoek in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Uit vroegere enquêtes bleek dat een vuilstortplaats of veel lawaai de huizenprijzen wel deed dalen.
De Nederlandse vorser M. Theebe schrijft in het economenblad ESB dat de komst van een asielcentrum geen invloed heeft op de waarde van de omringende woningen. De onderzoeker onderzocht de woningprijzen in drie Nederlandse provincies waar asielcentra gevestigd zijn. Zijn onderzoek wees tevens uit dat huizen in de omgeving van asielcentra niet langer te koop staan dan elders en dat achter de vaak geformuleerde bezwaren van buurtbewoners, als zou de aanwezigheid van een asielcentrum de prijzen van de woningen doen dalen, vaak racistische redenen schuilen.

De komst van een asielcentrum leidt dikwijls tot protest van buurtbewoners, die ondermeer vrezen dat hun woning in waarde zal verminderen. Sommige buurtbewoners vrezen ook vaak een toename van de criminaliteit. Ook dat blijkt echter niet het geval. Na een tijd sterft het protest doorgaans dan ook een stille dood.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig