WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van justitie gaat een onderzoek openen naar de praktijken bij de onder concordaat staande energiegigant Enron. Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar transacties van het concern die buiten de boeken zijn gehouden. Juist die transacties zouden Enron met miljardenschulden hebben opgezadeld.
Enron moest begin december 2001 uitstel van betaling aanvragen. Het concern, een zeer grote speler op de Amerikaanse energiemarkt en daarbuiten, veroorzaakte daarmee grote opschudding. Veel banken en verzekeraars, waaronder ook heel wat Belgische, leenden aan of investeerden in Enron. Ze zijn nu genoodzaakt zich met miljoenen in te dekken tegen eventuele verliezen.

Er lopen al diverse onderzoeken tegen Enron. Zo wil de Amerikaanse beurscommissie opheldering over de gang van zaken. Aandeelhouders wier portefeuille nog nauwelijks wat waard is, trachten langs gerechtelijke weg hun verliezen te recupereren. Ook het Amerikaanse Congres heeft enkele hoorzittingen over de zaak op de agenda staan.

Enron heeft banden met het Witte Huis. Het heeft de verkiezingscampagne van president Bush financieel gesteund. Kort voordat duidelijk werd dat er moeilijkheden dreigden, pleegden medewerkers van Enron overleg met vice-president Dick Cheney.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig