LONDEN - Het leger van India legt honderdduizenden mijnen langs de ongeveer 2900 kilometer lange grens met Pakistan. Dat heeft de Britse krant The Guardian vandaag gemeld op gezag van een Indiase regeringsvertegenwoordiger in Londen.
De Indiase regering heeft de afgelopen weken grote stukken grond in het grensgebied met Pakistan gekocht en is daar begonnen met het leggen van mijnen in een gebied dat zich uitstrekt van de Indische Oceaan tot het Himalayagebergte. India en Pakistan legden al eerder miljoenen mijnen tijdens de drie oorlogen die beide landen, sinds ze in 1947 onafhankelijk werden van Groot-Brittannië, met elkaar hebben gevoerd.

Medewerkers van de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL) vermoeden dat ook Pakistan nieuwe mijnen heeft gelegd in de grensregio met India.

De spanningen tussen India en Pakistan zijn de afgelopen maand aanzienlijk toegenomen door een zelfmoordaanslag op het Indiase parlement in New Delhi op 13 december. Daardoor vielen dertien doden. India houdt door Pakistan gesteunde extremisten in Kashmir verantwoordelijk voor de aanslag.

De regering van het Indiase deel van Kashmir zei vandaag dat men serieus rekening houdt met een verdere escalatie van het conflict in de door India en Pakistan betwiste regio. Woordvoerder Pervez Dewan maakte bekend dat de deelregering daarom ongeveer 1,9 miljoen euro vrijmaakt voor het bouwen van schuilplaatsen voor de bevolking.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig