BOGOTA - De regering van Colombia heeft gisteren de vredesbesprekingen met de grootste linkse guerrillabeweging, de Farc, afgebroken. De Farc krijgt twee dagen de tijd om te vertrekken uit een gebied dat de regering in Bogota de rebellen heeft toegewezen.
Bogota schonk de Farc het gebied in een poging de rebellen tot vredesonderhandelingen te bewegen. Zij heeft de rebellen nu twee dagen gegeven om in het 'laboratorium voor de vrede' plaats te maken voor de veiligheidsdiensten. De Colombiaanse strijdkrachten zijn met het oog eventuele aanslagen van de rebellen in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

President Pastrana zei in een televisietoespraak dat de rebellen niet verder willen praten en dat ze daarom de zone moeten verlaten. Wel liet hij blijken dat onderhandelingen wat hem betreft mogelijk blijven. ,,Dit betekent niet het einde'', aldus de president. ,,De deur naar onderhandelingen blijft openstaan.'' Pastrana voegde eraan toe dat de economie van Colombia geen schade zal oplopen door de situatie die nu is ontstaan.

Onderhandelingen
In een reactie hebben de rebellen de regering verantwoordelijk gesteld voor het mislukken van de onderhandelingen. De ruim 16.000 rebellen van Farc bevinden zich voor het overgrote deel niet in de gedemilitariseerde zone, dat ongeveer zo groot is als Zwitserland. In het gebied bevinden zich vooral onderhandelaars van de rebellen en de verwachting is dat zij zullen onderduiken.

Tijdens de onderhandelingen ontstond onder meer onenigheid over de aanwezigheid van Colombiaanse militairen aan de rand van de gedemilitariseerde zone. President Pastrana, die in augustus zijn ambt neerlegt, heeft veel energie gestoken in pogingen tot een vergelijk met de guerrillastrijders te komen. De strijd die zich al bijna 38 jaar voortsleept, heeft tienduizenden mensen het leven gekost.

Waarnemers sluiten niet uit dat door het afbreken van het overleg de burgeroorlog weer kan losbarsten. Het besluit van de regering om niet verder te praten komt twee maanden voor de parlementsverkiezingen. In mei gaat de bevolking opnieuw naar de stembus voor het kiezen van een president.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig