Het Oost-Vlaamse farmabedrijf Omega Pharma heeft een chip gelanceerd die via interferentie de potentieel schadelijke straling van gsm-toestellen neutraliseert.
De ‘E-Waves Phone Chip’ stuurt een tegengolf uit die de potentieel schadelijke stralen neutraliseert. De chip werkt zonder batterijen en wordt bevestigd op de gsm, ter hoogte van de batterij. Eenmaal aangebracht kan de chip niet meer voor een andere gsm gebruikt worden.

Volgens dr. Peter Aelbrecht, die samen met zijn zakenpartner bij More Energy Solutions de chip ontwikkelde, groeit er internationaal een wetenschappelijke consensus dat een regelmatige blootstelling aan hoogfrequente straling (gsm, gps, wifi) schadelijk kan zijn.

Die consensus werd op 8 oktober dit jaar versterkt met de publicatie van de tussentijdse bevindingen van de wereldwijde ‘Interphone’ studie over de gevolgen van stralingen in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit de studie blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen de plaats van een tumor en de plaats van een mobiele telefoon tijdens het bellen. In Zweden nam de kans op kwaadaardige tumoren na minstens 10 minuten bellen met 60 procent toe. In Noorwegen was dat 39 procent.

Als reactie op die resultaten keurde het Europees Parlement met overgrote meerderheid een aantal strengere veiligheidsmaatregelen voor mobiele telefoons goed. In België kwam er een verbod op de marketing van kindergsm’s.

De chip is vanaf woensdag te koop in de Belgischa apotheken voor 38,95 euro. Omega Pharma heeft er voor de eerste dag 30.000 ter beschikking.