Lhermitte legt uit hoe ze te werk ging
Dokter Veldekens liet de verontrustende brief van Lhermitte onbeantwoord omdat hij 'geen gaatje in zijn agenda' had.blg
Foto: rr
Vanmorgen werd Geneviève Lhermitte voor de rechtbank opnieuw ondervraagd over de moord op haar vijf kinderen. Ze toonde onder meer op een plattegrond hoe ze de moorden kon plegen zonder dat haar kinderen argwaan kregen.
Volgens de planning zou vanmorgen de ondervraging van Bouchaïb Moqadem voor het hof van assisen van Waals-Brabant van start gaan. Maar gezien de ondervraging van Lhermitte gisteren niet afgerond kon worden, werd ze vanmorgen opnieuw ondervraagd.

Lhermitte klonk onsamenhangend en liet veel stiltes vallen in haar antwoorden. Op feitelijke vragen moest ze vaak het antwoord schuldig blijven. Ook kon ze geen antwoord geven op de vraag waarom ze de moorden pleegde. Toch toonde ze ook vanmorgen een bereidwilligheid tot openheid.

Toen voorzitter Luc Maes vroeg hoe het kon dat de kinderen niets gehoord hebben van de moorden, toonde ze op een plattegrond van het huis hoe ze te werk was gegaan. De kinderen waren verzameld in de woonkamer, vooraan op het gelijkvloers. Daarna nam ze een van hen mee naar een kamer achteraan op de eerste verdieping, waar ze de eerste moord pleegde. Zo konden de kinderen niets van de feiten horen.

Bij elke volgende moord vermeed ze de kamer die rechtstreeks boven de woonkamer lag, en koos ze de andere kamers op de eerste of tweede verdieping.

Dat doet vermoeden dat Lhermitte vooraf goed had nagedacht over hoe ze de moorden zou aanpakken. Maes stelde daarna ook vragen over de kledij die de vrouw de bewuste dag droeg. Lhermitte had donkere kledij aan. De voorzitter vroeg zich af of dat bewust zo gekozen was om eventuele bloedvlekken te camoufleren, maar de vrouw antwoordde dat ze die kleren 's morgens had aangetrokken zonder erbij stil te staan.