Vanaf 2008 gaat Infrabel, de beheerder van het spoorwegennet in ons land, de stiptheid van het treinverkeer anders meten. Het perspectief van de reiziger komt centraal te staan, meldt het kabinet voor Overheidsbedrijven van staatssecretaris Bruno Tuybens.
De verbruikersorganisatie BTTB en haar Franstalige evenknie ACTP stelden in oktober vast dat de treinen minder stipt reden dan vorig jaar. De verbruikersverenigingen meten niet de vertraging van de trein zelf, maar van de klant bij aankomst van zijn rit. Als die dus onderweg een aansluiting mist, en later op zijn bestemming aankomt, werd dit in de statistieken opgenomen.

Met hun opmerkingen werd rekening gehouden in de nieuwe meetmethode voor de stiptheid van het treinverkeer. Vanaf volgend jaar zal niet alleen meer in het eindstation, maar ook in de tussenstations de stiptheid worden gemeten.

Ook gemiste aansluitingen worden opgenomen in de meting en de cijfergegevens worden verfijnd: bijvoorbeeld tussen spits- en daluren, per type trein en grote stations krijgen afzonderlijke metingen. De nieuwe meetmethode draait al een tijdlang proef.

Staatssecretaris Tuybens beklemtoonde het belang van een correct en geloofwaardig meetsysteem, 'want dat is de eerste stap in een verdere verbetering van de stiptheid van de service'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in