Afgaande op de uitspraken van Franstalige politici zondag tijdens de televisiedebatten lijkt het idee van een brede federale coalitie met een comfortabele tweederdemeerderheid er zijn weg te vinden. Niemand weigert nog om in dat verband een discussie op gang te brengen over een grote staatshervorming.
Senaatsvoorzitter Armand De Decker herinnerde eraan dat de MR geen voorstander is van een klassieke tripartite met de drie grote politieke families. Maar 'we staan open voor elke formule' om een regering te vormen, klonk het nuancerend.

De Decker voegde eraan toe dat in afwachting van de voorbereiding van een staatshervorming een voorlopige regering 'met volledige functies' - de paarse coalitie, die bijvoorbeeld gesteund zou kunnen worden door de groenen - dringende maatregelen moet nemen.

MR heeft oranje-blauw wel nog niet definitief begraven. Woordvoerder van de partij Charles Michel zei op RTL-TVI dat als de oranje-blauwe partijen gewild hadden, een akkoord redelijk snel had kunnen gevonden worden.

Michel vroeg zich af of CDH-voorzitster Joëlle Milquet tijdens de onderhandelingen geen dubbel spel gespeeld had, door 'de indruk te geven te onderhandelen' alvorens 'tot de vaststelling van een mislukking te komen'.

Charles Michel zei dat de MR nooit een veto had gesteld tegen de PS, maar zich tegen een klassieke tripartite had gekant. De dag na de verkiezingen zei de MR nog dat een regering zonder de PS al een staatshervorming op zich was.

Oud-Kamervoorzitter Raymond Langendries (CDH) zei op de RTBF dat men zich geen staatshervorming kan voorstellen zonder de socialistische familie. Hij onderstreepte dat met het oog op een brede coalitie de staatshervorming voorbereid moet worden binnen de regering, en niet meer in het kader van een Conventie.

Op RTL-TVI had CDH-senator Francis Delpérée het over de oprichting van een regering van nationale eenheid, net zoals Philippe Moureaux (PS) (ook op RTL-TVI) en Waals minister-president Rudy Demotte (op RTBF). Langendries stelde in dat verband dat men veel verder zou moeten gaan dan de modernisering van de staat. De vraag die zich dan stelt, is te weten 'welke gemeenschappelijke visie we nog hebben over de toekomst van het land', luidde het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in