Sven Nys primus in Superprestige Veghel-Eerde
Sven Nys heeft zondag de Superprestigemanche veldrijden in het Nederlandse Veghel-Eerde op zijn naam geschreven, de vijfde SP-manche van het seizoen. Hij haalde het na een spannende tweestrijd van Niels Albert (Palmans). Bart Wellens (Fidea) werd derde. Nys verstevigt zijn leidersplaats in het klassement.
Het was de dertiende zege van het seizoen voor Nys, de vierde in de Superprestige, een regelmatigheidscriterium waarin hij in totaal al 43 successen boekte.

De 31-jarige Nys had het wel knap lastig met zijn tien jaar jongere dorpsgenoot Albert, die hij pas in de laatste laatste beklimming van zich af kon schudden. Wellens deed nooit mee voor de overwinning. In het klassement leidt Nys na vijf proeven met tien punten voorsprong op Wellens en twintig op de Tsjech Zdenek Stybar. Albert is op 24 punten vierde.

Sven Nys plaatste zijn eerste aanval al in de tweede ronde en telde een ronde later al 25 seconden voorsprong op Zdenek Stybar, Wilant van Gils, Sven Vanthourenhout, Erwin Vervecken, Gerben de Knegt en Niels Albert, die na een start in twintigste positie sterk teruggekomen was. In de vierde ronde reed Albert zijn metgezellen uit het wiel om aan de achtervolging op de winnaar van de Kristallen Fiets te beginnen. Wellens, pas in tiende positie vertrokken, rukte kort nadien naar de derde plaats op.

Albert zette Nys meteen onder druk. De nummer een van de wereld maakte wat foutjes, kwam ten val en moest uiteindelijk Albert in zijn gezelschap dulden. Het werd nog moeilijker voor Nys toen hij een lekke band kreeg. Albert had het snel in de gaten en versnelde meteen. Als gevolg van die lekke band kreeg Wellens ei zo na de kans om bij Nys aan te sluiten, maar de leider in de Superprestige wees zijn rivaal terug.

Het was pas op twee ronden van het einde dat Nys opnieuw kon aansluiten bij Albert. Met een voorsprong van twaalf seconden op Wellens gingen de twee de slotronde in. In de tweede helft van die laatste ronde kon Nys de spurt alsnog ontlopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in