Met zijn belang van 25 procent plus één aandeel, beschikt Renault over een blokkeringsminderheid.
Met de intrede in het kapitaal, zal AvtoVaz kunnen profiteren van de technologische kennis van Renault. Beide gaan ook aan de ontwikkeling van nieuwe modellen werken, waarvoor Renault dan de motoren zou kunnen leveren.
Daarnaast zal de AvtoVaz-fabriek in Togliatti, waar de Lada wordt gebouwd, fors gemoderniseerd worden, waardoor de jaarlijkse capaciteit zou uitbreiden van de huidige 900.000 wagens per jaar tot anderhalf miljoen. Renault-topman Ghosn sloot ook de productie van auto's van het merk Renault of Nissan (een andere partner van de Fransen) in de fabriek van Togliatti niet uit.
De Fransen probeerden al twee jaar binnen te raken bij het Russische AvtoVaz. Andere kandidaten waren het Amerikaanse General Motors en het Italiaanse Fiat. Ook de Russische overheid bezit een blokkeringsminderheid in de autobouwer. Volgens Russische media is de doorbraak van Renault te danken aan de goede relaties tussen Frans president Nicolas Sarkozy en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
Groeimarkt
Experts menen dat Rusland binnen enkele jaren Duitsland zal hebben ingehaald als belangrijkste automarkt van Europa. De markt groeit er jaarlijks met 20 procent. Renault produceerde al in het land, net als Ford, GM, Toyota en Kia. Volkswagen heeft sinds kort een fabriek in Kaloega in gebruik genomen.