Lebid wint EK veldlopen, Desmet 13e
De Oekraïner Serhiy Lebid is zondag in het Spaanse Toro Europees kampioen veldlopen geworden. Hij haalde het voor de Zweed Mustapha Mohamed en de Portugees Rui Silva en pakt al zijn zevende Europese titel. Pieter Desmet werd eerste Belg op de 13e plaats.
Tom Van Hooste werd 19e, Krijn Van Koolwijk 21e en Jesse Stroobants 39e. Zowel Desmet, Van Hooste als Van Koolwijk liepen na zeven kilometer nog in de kopgropen, maar daarna ging het iets te snel. België eindigde zesde in het landenklassement, dat net als bij de vrouwen gewonnen werd door Spanje.

Lebid nam voor het eerste de leiding na 9 kilometer. Enkel de Zweed Mustafa Mohamed en de Spanjaard José Manuel Martinez konden de Oekraïner volgen. Martinez moest lossen, en in de laatste 500m toonde Lebid zich de snelste.

De Vos 13de bij de vrouwen De Spaanse Marta Dominguez won het EK bij de vrouwen. Ze haalde het voor de Française Julie Coulaud en haar landgenote Rosa Maria Morato. Nathalie De Vos werd eerste Belgische, ze eindigde als dertiende. Xenia Luxem werd 30e, Stefanie De Croock 39e.

Na het forfait van Sigrid Vanden Bempt (knie), kwamen er maar drie Belgische vrouwen aan de start, en daardoor deed België niet mee in het landenklassement, dat gewonnen werd door Spanje.

Voor de 32-jarige Marta Dominguez, tweevoudig Europese kampioene op de 5000m (2002 en 2006), was het de eerste keer dat ze deelnam aan het EK veldlopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in