Eén gsm-tarief voor Benelux?
Omdat de Belgische zenders in grensgebieden de sterkste zijn, maken buitenlanders vaak gebruik van roaming.
BRUSSEL - In heel de Benelux zou één lokaal gsm-tarief moeten gelden. Dat voorstel werd gedaan in het Beneluxparlement dat vrijdag en zaterdag in Luxemburg vergaderde. Daar werd het probleem aangeklaagd dat heel wat mobiele bellers in Luxemburg via het Belgisch netwerk bellen en dus een internationaal gesprek voeren.
Het Nederlandse parlementslid Jos Hessels (CDA) wees erop dat heel wat Luxemburgers ongevraagd van roaming 'genieten'. Dankzij roaming kan men met een GSM-abonnement ook in het buitenland bellen, maar dat brengt extra kosten met zich mee.

'Omdat de Belgische zenders 13 keer sterker zijn dan de Luxemburgse, worden deze verdrongen en gebruik je als Luxemburger op dat ogenblik het Belgische netwerk'. Ook aan de Belgisch-Nederlandse grens zijn er gelijkaardige problemen.

Daarom pleitte de christelijke fractie in het Beneluxparlement voor het afschaffen van roaming in de grensgebieden. Bij andere parlementsleden rijpt zelfs het idee voor één lokaal tarief in de hele Benelux. 'Dan is er één tarief, van Amsterdam tot in Echternach', luidde het. Maar voordat dergelijk systeem kan worden ingevoerd, is nog het akkoord nodig van de Europese Commissie.

WK Voetbal 2018 in Benelux?

Het Beneluxparlement was er ook van overtuigd dat de Benelux het WK Voetbal 2018 moet organiseren en het dossier bij de internationale voetbalorganisatie FIFA moet bepleiten. Hoewel de Luxemburgse regering signaleert dat het kleine land niet over grote stadia beschikt, krijgt het stoutmoedige plan wel steeds meer steun in politieke en sportieve middens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in