Onderhoud RTBF-Leterme dinsdag of woensdag
BRUSSEL - Het onderhoud tussen Yves Leterme en gedelegeerd bestuurder van de RTBF Jean-Paul Philippot zal dinsdag of woensdag plaatsvinden. Dat verklaarde het CD&V-kopstuk zondag in De Zevende Dag (Eén).
Philippot nodigde Leterme zaterdagavond uit tot een openhartige dialoog na zijn uitspraken over de Franstalige openbare omroep. Leterme wil uitleg over het niet naleven van afspraken.

Ook de voorzitter van de RTBF, Jean-François Raskin noemt Letermes uitspraken 'onaanvaardbaar'. Hij zegt dat de journalisten van de RTBF in alle onafhankelijkheid werken met respect voor de beroeps- en deontologische regels. De raad van bestuur staat garant voor die autonomie en onafhankelijkheid, luidt het.

De bestuursvoorzitter roept op tot 'een respectvolle dialoog tussen de RTBF en de democratische politieke leiders in het noorden van het land'.

'Grote verantwoordelijkheid in diabolisering'

Yves Leterme herhaalde dat de RTBF een grote verantwoordelijkheid draagt in de hetze die gevoerd wordt. De Franstalige openbare omroep jaagt een heel volk op stang en diaboliseert volgens hem een bevolkingsgroep. Daarenboven is de RTBF de afspraak niet nagekomen dat beide openbare omroepen in bepaalde omstandigheden beelden zouden kunnen draaien die pas na de formatie zouden vertoond worden. De VRT is die afspraak nagekomen, de RTBF heeft haar woord gebroken, aldus nog Leterme.

De voormalige formateur benadrukte dat hijzelf ook fouten maakt en dat hij niet wil ingrijpen in een journalistiek project. Een politicus is overgevoelig voor zijn imago, erkende hij.

Nieuwe sneer naar Milquet

Yves Leterme hekelde ook de klacht van cdH-voorzitster Joëlle Milquet dat het onderhandelingstempo zo hoog lag en ze geen tijd had voor haar gezin. Leterme wees erop dat hij toen hij partijvoorzitter werd, meteen een aantal functies heeft neergelegd, terwijl Milquet partijvoorzitster, kamerlid en Brussels schepen is. Als ze minder zou cumuleren, zou ze ook meer tijd voor haar gezin hebben, liet hij verstaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in