Het regent reacties op de uitlatingen van Yves Leterme over de RTBF. De meeste politici vinden de vergelijking met radio Mille Collines onaanvaardbaar. Eurocommissaris Louis Michel kreeg tijdens een Europees-Afrikaanse top in Lissabon heel wat vragen over de uitspraken.
Yves Leterme zorgde zaterdag voor opschudding door een vergelijking aan te halen tussen de RTBF en Radio Milles Collines, de Rwandese radiozender die tijdens de genocide opriep tot haat en geweld tegen de Tutsi's.

Hij stelde nadien dat hij enkel de tolk was van wat in politieke middens gezegd werd. Zowel de RTBF-journalisten, de gedelegeerd bestuurder van de Franstalige openbare omroep, als de Franstalige mediaminister noemden de uitspraken van het CD&V-kopstuk onaanvaardbaar.

Louis Michel: 'Geschokt'

Volgens Europees Commissaris Louis Michel, die dit weekend op de Europees-Afrikaanse top in Lissabon aanwezig was, lokten Letermes uitspraken ook reacties op bij buitenlandse delegaties. Heel wat Afrikaanse regeringsleiders zijn uitleg komen vragen bij Michel.

'Ik was geschokt toen ik de vergelijking met Radio Mille Collines hoorde', zei Louis Michel op VRT-radio. De eurocommissaris wees erop dat Radio Mille Collines mee aan de basis lag van de genocide in Rwanda. 'Zulke uitspraken zijn echt niet goed', aldus Michel.

'Ofwel kent hij de geschiedenis niet en als hij ze wel kent is dit zwaar en onaanvaardbaar. Ik steek mijn tijd in het uitleggen van de Belgische crisis en het feit dat ik geloof dat er een oplossing zal worden gevonden. Maar hierop heb ik geen antwoord klaar. Het is een fout.'

Etienne Schouppe: 'Gedegouteerd'

'Als meer Vlamingen naar de RTBF zouden kijken, zouden nog meer mensen gedegouteerd zijn door het taalgebruik van de journalisten op de Franstalige openbare omroep'. Dat verklaarde CD&V-senator Etienne Schouppe zondag in De Zevende Dag naar aanleiding van de rel tussen Yves Leterme en de RTBF.

Etienne Schouppe zei dat Yves Leterme ook maar een mens is. De RTBF-journalisten willen Leterme 'kapotmaken en afbreken tot op de grond', aldus Schouppe. Het is voor Schouppe dan ook niet meer dan normaal dat de man gekwetst is.

Bart Tommelein: 'Meer voorzichtigheid aan de dag brengen'

Bart Tommelein wees erop dat wie federaal premier wil worden, zeer voorzichtig moet zijn met wat hij zegt. Dat was nu niet het geval, aldus het Open VLD-kamerlid dat dergelijke uitspraken betreurde.

Eric Van Rompuy: 'Gediaboliseerd'

'Het is een obsessie van de Franstaligen om Leterme te diaboliseren. In Vlaanderen hebben we genoeg van die beledigingen, van ons te laten behandelen als niet-democraten die zich voorbereiden op een etnische zuivering', aldus Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) op Mise au Point (RTBF).

Volgens Van Rompuy draagt de RTBF elke dag hiertoe bij, door allerlei details uit te vergroten.

Brigitte Grouwels: 'Les geven'

Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) nuanceerde op RTL-TVI de uitlatingen van Leterme. Volgens haar verwees hij enkel naar een gerucht dat circuleert. 'Ik heb soms zin om Nederlandse les te geven aan journalisten', aldus Grouwels. Ook zij gaf toe dat er 'een bepaalde Franstalige pers' bestaat die militant is.

Armand De Decker: 'Totaal ongepast'

Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) noemde in Mise au Pont de uitlatingen van Leterme totaal ongepast, ongelukkig en 'niet opportuun in de huidige context', los van de opvattingen die men mag hebben over het werk van de media. Voor zijn partijgenoot Charles Michel was de vergelijking 'choquerend'.

Guy Vanhengel: 'Arrogantie binnen kartel'

Brussels Open VLD-minister Guy Vanhengel was eveneens geschokt door de uitspraken. Volgens hem maakt de CD&V verkeerdelijk een amalgaam door de kritiek op het kartel als een diabolisering van Vlaanderen te beschouwen. 'Het is de arrogantie die zich heeft geïnstalleerd binnen het kartel.'

Rudy Demotte: 'Stop de karikaturen'

Rudy Demotte, Waals minister-president, riep op om de karikaturen te stoppen, waarbij Franstaligen worden afgeschilderd als lui en Vlamingen als fascistisch. Zijn partijgenoot Philippe Moureaux (PS) zei op RTL-TVI te hopen dat Leterme hier lessen uit gaat trekken. 'Dit is geen flater meer, maar helemaal onaanvaardbaar'. Opvallend is wel dat deze uitspraken volgens Moureaux niet uitsluiten dat Leterme alsnog premier zou worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in