Stille optocht voor vermoorde agente
In de Beerselse deelgemeente Lot hebben zondagochtend 350 mensen deelgenomen aan een stille optocht voor Kitty Van Nieuwenhuyzen, de 23-jarige politieagente die dinsdagochtend werd neergeschoten bij een gewapende inbraak.
Burgemeester Hugo Casaer van Beersel dankte alle aanwezigen voor hun steun aan de familie van de agente en aan het lokale politiekorps.

De stille optocht begon aan de kerk van Lot en eindigde even verderop in de Beerselsestraat, aan de plaats van de feiten. Burgemeester Casaer en de schepenen van Beersel liepen voorop, gevolgd door een vijftal lokale agenten en de lokale jeugdbeweging.

Op de plaats van de feiten werden een paar bloemenruikers neergelegd en een paar kaarsen aangestoken, naast een vlag van de gemeente die halfstok hing. Die geeft de plek aan waar het politievoertuig waar Kitty Van Nieuwenhuyzen in zat, dinsdagochtend tot stilstand kwam nadat de inbrekers het hadden beschoten.

Eerbetoon van gemeente

Burgemeester Casaer hield een korte toespraak waarin hij de aanwezigen dankte en de dode agente eerde. 'Jullie zijn hier om ingehouden woede om te zetten in oprechte deelname aan het verdriet van de ouders, familieleden en vrienden van Kitty Van Nieuwenhuyzen, en uit solidariteit met degenen die in het diepst van hun ziel geraakt zijn, haar collega's van de lokale politie. Kitty was uit verantwoordelijkheidszin politieagenten geworden en is op een slecht moment slechte mensen tegengekomen. Onze gemeente wil haar niet vergeten. Het gemeentelijk ereteken dat wij haar toekennen, stelt niet veel voor maar het is een eresaluut uit dank voor de hulp die zij ons aanbood.'

In zijn toespraak verwees de burgemeester ook naar de twee andere slachtoffers van de schietpartij, de gewonde agent Peter Vanstal en Ismaël Saccoor, de man die neergeschoten werd toen hij zich verzette tegen de inbrekers die zijn wagen wilden stelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in