BRUSSEL - De Liga voor Mensenrechten heeft zondagochtend in de Gentse gevangenis de Nieuwe Wandeling haar jaarlijkse prijs uitgereikt aan OBRA. Dat is een dagcentrum uit Evergem voor volwassenen met een handicap.
OBRA-directeur Martin Vanden Hende mocht de prijs in ontvangst nemen voor het project 'Ontgrendeld'. 'Geïnterneerden met een mentale handicap veroorzaken in de gevangenissen vaak problemen. In gevangenissen gelden immers veel (geschreven) regels, maar verstandelijk gehandicapten kunnen vaak niet lezen en begrijpen de regels niet. Daardoor overschrijden ze onbewust de regels waardoor ze extra gestraft worden.', vertelt Vanden Hende in een interview van 2005.

'Ik maakte mee dat een geïnterneerde plotseling de gevangenis mocht verlaten. Ze stopten 800 euro in zijn handen. Hij is alles gaan opdrinken. Hij had nooit eerder euro's gezien.'
Om dergelijke toestanden te vermijden, begon hij met het Centrum OBRA in 2001 in de gevangenis van Gent met het project.

De Liga koos voor 'een positief project dat de situatie van geïnterneerden in gevangenissen onder de aandacht brengt. Wij zeggen al lang dat die situatie aan verbetering toe is', aldus Liga-coördinatrice Angela van de Wiel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in