SYDNEY - Bij een hevige explosie in een vuurwerkfabriek nabij de Australische stad Sydney zijn zaterdag twintig gebouwen volledig ingestort en dertig andere beschadigd. Vermoedelijk viel er één slachtoffer.
Er ging zo'n grote voorraad vuurwerk de lucht in dat de hoofdsteden van drie Australische staten het deze jaarwisseling waarschijnlijk zonder knallen en vuurpijlen moeten doen.

De explosies bij Howard and Sons Fireworks in Wallerawang, 160 kilometer ten noorden van Sydney, begonnen in een scheepscontainer die als opslagruimte voor vuurwerk werd gebruikt. Er waren op dat moment geen werknemers van de fabriek aanwezig. Andere containers op het terrein die nog min of meer intact waren toonden echter tekenen van braak, zei de politie.

Eigenaar Andrew Howard zei dat het vuurwerk in zijn fabriek van hoogwaardige kwaliteit is en niet instabiel. Om het tot ontploffing te brengen is volgens hem zeker een ontsteker nodig of een ontstekingsbron, zoals een brand of vonkenregen.

Een omwonende vertelde aan een Australische krant dat de het voelde als een lichte aardbeving.

Het is nog onmogelijk vast te stellen of er personen onder de puinhopen liggen, maar Howard zei te kunnen verzekeren dat niemand rechtmatig op het terrein aanwezig was.

Howard and Sons verzorgde onder andere vuurwerkshows bij de opening en afsluiting van de Gemenebestspelen van vorig jaar, het WK voetbal van 2002 in Zuid-Korea en andere grote evenementen, meldt het bedrijf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in