Gisteren doorbrak Yves Leterme het stilzwijgen. In interviews met enkele weekendkranten haalde hij zwaar uit naar de Franstalige openbare omroep. Zo vergeleek hij de RTBF met Radio Mille Collines. Die Rwandese radiozender riep tijdens de genocide op tot haat en geweld tegen de Tutsi's.
De RTBF-topman Philippot nodigde Leterme uit tot een 'openhartige en constructieve dialoog'. Maar hoe is het zo ver kunnen komen?
1. Nepuitzending zet het land op zijn kop

Op woensdag woensdag 13 december 2006 onderbrak de Franstalige RTBF-zender La Une zijn programma’s voor een speciale uitzending waarin werd aangekondigd dat Vlaanderen de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Tijdens de uitzending, die werd voorgesteld als een live-verslag, werd gemeld dat koning Albert II het land verlaten zou hebben om zijn onvrede te tonen over deze "unilaterale beslissing" van Vlaanderen.

De vermelding dat het om een fictie-uitzending ging verscheen pas na een half uur op het scherm.2. Leterme kent Brabançonne niet

Op de nationale feestdag, 21 juli, maakte toenmalig formateur Yves Leterme een slechte beurt op de Franstalige openbare omroep RTBF. Het CD&V-kopstuk niet exact te vertellen wat er precies gevierd wordt op de 21ste juli, de Belgische nationale feestdag.

Gevraagd om een stukje van de Brabançonne voor te dragen, begon Leterme de Franse nationale hymne, te zingen. Toen de RTBF-reporter Leterme ook nog 's een eenrichtingsstraat zag inrijden, was de maat vol: Leterme werd het de opening van het televisiejournaal.3. Op de vlucht

We schrijven woensdag 3 oktober toen de formateur in het parlement op een RTBF-ploeg van Christophe Deborsu botste. Op de vraag hoe de formatie liep, antwoordde Leterme dat hij dag en nacht werkte. Ondertussen beende hij gehaast naar de uitgang. Pittig detail: Deborsu was ook als journalist ook betrokken bij het Brabançonne-reportage.

Vragen of de staatshervorming voor verdeeldheid zorgde bij CD&V, kregen 'geen commentaar'. Toen bleek dat Leterme de uitgang niet vond, stopte hij helemaal met antwoorden op de vragen. Maar de camera, die bleef lopen.

4. 'Politiek is geen spel'

Op dag 170 wordt Leterme opnieuw gestrikt door een RTBF-ploeg die hem enkele vragen willen stellen.

Wanneer de journalist Leterme vraagt naar zijn slaagpercentage, antwoordt de formateur tot twee maal dat politiek geen spelletje is.5. Radio Mille Collines

In interviews met weekendkranten haalt ex-formateur Leterme zwaar uit naar de Franstalige openbare omroep. Leterme reageerde met zijn kritiek op de RTBF-reportage afgelopen woensdag in 'Questions à la Une'. Daarin werd de kijker een blik gegund achter de schermen van het formatieberaad.

In een interview vergelijkt Leterme de RTBF met Radio Mille Colinnes. Die Rwandese radiozender riep tijdens de genocide op tot haat en geweld tegen de Tutsi's. Leterme noemt de RTBF ook de propagandazender van Joëlle Milquet met een eigen politieke agenda.

Op vraag van de gedelegeerd bestuurder komt er binnenkort een 'constructief gesprek' met Leterme.De reportage van afgelopen woensdag

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in