BRUSSEL - De N-VA heeft gekozen voor het kartel met de CD&V. Dat werd vanmiddag op de partijraad beslist. Van de 103 stemmen waren er 62 voor het kartel. 31 leden kozen de kant van Dedecker, 10 mensen onthielden zich. Jean-Marie Dedecker liet al weten de partij zelf te verlaten.
In het 18 uur-journaal van Radio1 reageerde Jean-Marie Dedecker op de keuze van de N-VA voor het kartel met de CD&V dat dit een democratisch genomen beslissing is, waar hij zich bij neerlegt. "Ik stap uit de N-VA", zegde hij. "En de tijd zal uitwijzen wat er nu zal gebeuren", zo antwoordde hij op de vraag of hij nu toch met een eigen partij wil beginnen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde in hetzelfde radiojournaal dat het kartel het gehaald heeft "omdat we er absoluut bij moeten zijn voor de volgende ronde van de staatshervorming, en omdat we niet voldoende kunnen wegen zonder de CD&V".

Partijraad moest beslissen

Rond half drie kwam de partijraad samen in Asse. Jean-Marie Dedecker, die enkele minuten voor De Wever aankwam, werd bij het binnengaan van de zaal op applaus behaald. Ook bij De Wever was dat het geval. Omstreeks half drie begon de vergadering, die achter gesloten deuren verliep.

Dedecker werd er aan de partijraad voorgesteld. Rond 15.30 uur verliet hij de vergadering, naar verluidt om de naar schatting 120 aanwezige leden van de partijraad toe te laten vrij van gedachten te wisselen.

,,Historisch belang''

De beslissing over de toekomst van Jean-Marie Dedecker bij de N-VA moest genomen worden door de partijraad. Het partijbestuur van de N-VA zou normaal gezien een advies geven, maar het had vanmiddag na drie uur vergaderen geen voorstel klaar.

"Deze beslissing is van dermate historisch belang dat we die overlaten aan de partijraad, het parlement van onze partij", zei voorzitter Bart De Wever net voor de aanvang van de partijraad. "Als we voor een bepaalde optie kiezen, weten we in welke situatie we terechtkomen", aldus De Wever.

,,Geen lijst met Dedecker''

Na de toetreding van Dedecker tot de N-VA vorige week blies CD&V het kartel op. Sinds begin deze week zijn beide partijen echter weer aan het praten. Maar veel marge was er niet: CD&V wil namelijk geen lijsten samen met Dedecker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig