Het partijbestuur en de fracties van Kamer en Senaat hebben zich vrijdagavond achter de verklaring van de voorzitters van CD&V en N-VA eerder op de dag geschaard. ‘Er was veel appreciatie’, stelde CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen na afloop van de vergadering vast.
Vandeurzen en N-VA-voorzitter De Wever bevestigen vrijdagmiddag dat het kartel pas tot een regering toetreedt als er waarborgen zijn voor een staatshervorming. Volgens de CD&V-voorzitter was dat na de verklaringen van zijn MR-collega Didier Reynders en de krantenkoppen van vrijdagmorgen nodig.

Voor Vandeurzen hield de mededeling van het Paleis in dat er een kader zou gecreëerd worden om over de communautaire thema’s te praten. Maar dat werd volgens hem niet door iedereen zo begrepen. ‘Woensdag - de stemming in de Kamercommissie over de splitsing van BHV - was een heel moeilijk moment’, zegt Vandeurzen. De boodschap naar de Franstaligen was volgens hem dat het niet opgaat dat men neen blijft zeggen. Toen Didier Reynders dan na de mededeling van het Paleis een gebaar van de Vlamingen vroeg, moest het kartel zijn houding verduidelijken, meende Vandeurzen. ‘Het status-quo is geen optie’, benadrukte hij.

Vandeurzen zei nog te begrijpen dat er binnen de N-VA grote vragen waren over de staatshervorming, maar in de kartelovereenkomst staat duidelijk dat de staatshervorming deel uitmaakt van de onderhandelingen. ‘Daarom was het zo belangrijk dat we dit in een gezamenlijk standpunt bevestigden’, besloot de CD&V-voorzitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig