Guy Verhofstadt is helemaal terug
De aftredende premier steekt formateur Yves Leterme naar de kroon.
BRUSSEL - In de jongste peilingen stak CD&V-boegbeeld Yves Leterme steeds met kop en schouders uit boven de concurrentie. Eerste minister Guy Verhofstadt (Open VLD) deemsterde wat weg en moest zelfs burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens even voor laten gaan.

Maar nu is de aftredende premier helemaal terug. Dat is het resultaat van twee bewegingen. Enerzijds heeft formateur Yves Leterme in de aanslepende regeringsvorming van zijn pluimen gelaten. Hij zakt van 56 naar 50 procent in de poppoll. Anderzijds doet Verhofstadt het weer beter, en dat terwijl hij de afgelopen maanden amper in de schijnwerpers stond. De huidige premier haalt zijn hoogste score sinds mensenheugenis.

De top-tien wordt nu bijna helemaal gedomineerd door politici van oranje-blauw, vooral doordat sedert de vorige peiling enkele CD&V-politici een grote stap voorwaarts hebben gezet in de poppoll.

Dat is het geval voor Kris Peeters, die zijn populariteit bijna heeft verdubbeld sinds hij Vlaams minister-president is, en ook voor kamervoorziter Herman Van Rompuy, die zijn opdracht als onderhandelaar en koninklijk verkenner verzilvert.

Nog niet zo lang geleden domineerden de Vlaamse socialisten de populariteitslijsten, maar daar is niets meer van te merken. Voormalig voorziter Johan Vande Lanotte staat nog in de top-drie, maar hij verdwijnt binnenkort helemaal uit de toppolitiek. SP.A houdt daarmee alleen nog Patrick Janssens over in de top-tien. Kersvers SP.A-voorziter Caroline Gennez staat op een schamele 26ste plaats.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter van Lijst Dedecker, doet het dan veel beter. Dedecker was weggezakt nadat hij zijn eigen partij had opgericht, maar staat er nu opnieuw. Een score van 31 procent is een evenaring van zijn populariteitsrecord. Dat vestigde Dedecker toen hij nog bij Open VLD zat.