Lijst Dedecker teistert Vlaams Belang
Jean-Marie Dedecker heeft een stevige basis gevonden om zijn partij uit te bouwen en zijn rechtse oppositie spreekt blijkbaar ook een flink deel Vlaams Belang-kiezers aan.
BRUSSEL - Vlaams Belang verliest en Lijst Dedecker wint significant ten opzichte van de federale verkiezingen op tien juni. Bij de andere partijen zijn de verschillen klein. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT.
De politieke formatiecrisis lijkt in eerste instantie bij de oppositiepartijen voor grote verschuivingen te zorgen, zo blijkt uit de politieke barometer van De Standaard/VRT. Tussen 15 en 31 oktober vroeg TNS Media aan 1.015 Vlamingen voor welke partij ze zouden stemmen, mochten er vandaag verkiezingen zijn. Het is meteen de eerste politieke barometer van De Standaard/VRT na de verkiezingen van 10 juni.

Stijging LDD

Veruit de meest opvallende resultaten is de sterke stijging van LDD, van 6,6 procent naar 10,1 procent. Vlaams Belang verliest fors (3,7 procent, tot 15,6 procent). Jean-Marie Dedecker heeft een stevige basis gevonden om zijn partij uit te bouwen en zijn rechtse oppositie spreekt blijkbaar ook een flink deel Vlaams Belang-kiezers aan. Daarnaast trekt Dedecker overigens ook stemmen van Open VLD, CD&V/N-VA en SP.A-Spirit aan.

CD&V/N-VA blijft de grootste

De verschuivingen bij andere partijen ten opzichte van de resultaten op 10 juni vallen binnen de foutenmarge. CD&V/N-VA blijft ruim de grootste formatie van Vlaanderen en eindigt ruim tien procent hoger dan de liberalen, die weer de tweede politieke partij worden. Open VLD stijgt boven de ‘magisch’ twintig procent uit. Ook al raakt oranje-blauw dus niet gevormd, zowel het kartel als Open VLD behoudt volgens deze peiling het vertrouwen van de kiezer.

Nederlaag SP.A nog niet verteerd

De zware nederlaag van SP.A-Spirit op 10 juni blijkt nog helemaal niet verteerd te zijn, wel integendeel. De partij zakt verder weg tot een luttele 15,4 procent. Groen! blijft ongeveer status-quo.

De peiling is afgenomen op een moment dat er politieke hoogspanning rees in de formatie over de vraag of de Vlamingen het wetsvoorstel over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde eenzijdig zouden goedkeuren. Oranje-blauw zat toen wel nog aan tafel, net voor een korte break, en de clash naar aanleiding van de stemming in de kamercommissie Binnenlandse Zaken was er nog niet. Ook de capriolen van het kartel CD&V/N-VA na de stemming vallen dus buiten de periode waarin gepeild werd.

Een aanwijzing voor de tendens dat niet alleen LDD maar ook Open VLD de wind in de zeilen heeft, ligt in het onderzoek naar het potentieel van de politieke partijen. 45 procent van de ondervraagden zegt zich te kunnen inbeelden voor Open VLD te stemmen. Dat in alle peilingen sinds najaar 2004 niet meer het geval geweest. In februari 2006 zat de partij op een dieptepunt met een potentieel van toen amper 34 procent.

Ook in de populariteit van de politici weerspiegelt zich dat: Verhofstadt maakt bijna het volledige terreinverlies op Yves Leterme goed. Bijna evenveel mensen kunnen zich inbeelden op hem te stemmen als op de man met 800.000 stemmen op 10 juni. Het brutopotentieel van Lijst Dedecker stijgt onophoudelijk, van 12 procent in maart 2007 tot 27 procent nu. Dat maakt dat LDD de potentie heeft om uit te groeien tot - minstens - een middelgrote partij. Jean-Marie Dedecker is inmiddels even aanvaardbaar voor kiezers als toen hij bij Open VLD zat.

Een aanwijzing dat het ergste leed voor SP.A-Spirit nog niet geleden is, is ook te vinden in die ‘brutopotentieel’-resultaten. SP.A-Spirit zakt tot op het laagste niveau sinds de peilingen gestart zijn, met amper 38 procent die antwoordt zich te kunnen inbeelden voor SP.A-Spirit te stemmen. Dat is amper acht procent meer dan de 30 procent potentieel van Groen!


Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in