Vanmiddag werd in het parlement van de Franstalige Gemeenschap gestemd over het inroepen van een belangenconflict. De zitting moest een tijdlang onderbroken worden na een heftige ruzie tussen MR en PS. Pas rond half zes kon de motie worden gestemd.
De stemming in de zaal sloeg vanmiddag om toen PS'er Léon Walry uithaalde naar MR. Volgens hem heeft MR de Franstaligen verraden door met CD&V in zee te gaan in een vooraf uitgestippeld scenario. Het scenario voorzag volgens Walry in de stemming van het BHV-voorstel in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, zodat BHV 'in de frigo' gestoken kon worden, waarna oranje-blauw gevormd kon worden.

De uitspraken van Walry zorgden voor woede op de MR-banken. 'U bent een doodgraver', 'Dit is weerzinwekkend' en 'U verbrijzelt de Franstalige solidariteit', klonk het in het ontstane tumult.

Op voorstel van Marcel Cheron (Ecolo) schorste parlementsvoorzitter Jean-François Istasse (PS) de zitting om een vergadering van de fractievoorzitters mogelijk te maken.

Uiteindelijk kwam de vergadering opnieuw bijeen en werd de motie goedgekeurd, op drie onthoudingen van het FN na.

Aanvechten

De Franstaligen willen het splitsingsvoorstel rond Brussel-Halle-Vilvoorde aanvechten dat woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken werd gestemd. De Franstalige partijvoorzitters spraken toen van een 'ernstige daad van politieke agressie tegenover de Franstaligen die de het nationale evenwicht verstoort'.

Gisteren werd al de motie unaniem goedgekeurd in de commissie Algemene Zaken van het parlement van de Franse Gemeenschap. Alle Franstalige democratische partijen (PS, MR, CDH en Ecolo) stemden voor.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig