Open VLD verwacht dat formateur Yves Leterme het heft in handen neemt en een concreet voorstel doet over hoe hij de staatshervorming wil realiseren en de onderhandelingen wil heropstarten.
Open VLD blijft de noodzaak van een staatshervorming onderlijnen. Onderhandelaars Bart Somers, Patrick Dewael en Karel De Gucht stellen vrijdag in een mededeling dat enkel via een herschikking van bevoegdheden de economische en maatschappelijke uitdagingen efficiënt en op maat van elke regio kunnen worden aangepakt.

Daarbij herhaalt de partij haar standpunt van voor de verkiezingen: deze staatshervorming kan er enkel komen via een open dialoog tussen de gemeenschappen.

Open VLD wacht op nu concrete voorstellen van formateur Leterme. 'Het is de taak van de formateur om nu te zeggen hoe hij die staatshervorming wil realiseren en hoe hij de onderhandelingen wil heropstarten. Wij roepen hem op om het heft in handen te nemen en verwachten op korte termijn een concreet initiatief van hem', aldus de drie onderhandelaars.

De Vlaamse liberalen zeggen op een ernstige en constructieve manier te willen meewerken aan zo'n open dialoog. De partij vraagt van alle andere partijen eenzelfde verantwoordelijke houding. 'Een gesprek dat slechts dient om de rechtmatige vragen uit Vlaanderen van de agenda af te voeren, zal alleen leiden naar nog meer communautaire spanningen', luidt het.

Somers, Dewael en De Gucht roepen daarom op tot een sereen klimaat en een oprecht engagement van iedereen om via een open dialoog te komen tot een nieuw evenwicht in ons land. De partij herhaalt ook dat ons land op korte termijn een regering nodig heeft om de problemen van de mensen aan te pakken en hun welvaart veilig te stellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig