'Zij die zeggen 'wij stappen niet in een federale regering zonder staatshervorming', staan schaakmat'. Dat verklaarde FDF-voorzitter Olivier Maingain vrijdag op een persconferentie.
Volgens hem heeft de koning Yves Leterme gedesavoueerd. Het institutionele is door de stemming BHV in de Kamercommissie niet langer gelinkt aan de regeringsvorming, zei Maingain terwijl de voorzitters van CD&V en N-VA aankondigden dat ze niet in een regering stappen zonder waarborgen voor een staatshervorming.

Maingain benadrukte dat de crisis van de voorbije dagen niet volgens een vooraf afgesproken scenario is verlopen. Als bewijs overliep hij gedetailleerd de agenda van de vorige dagen, waaruit moest blijken dat MR-voorzitter Didier Reynders tot op het laatste naar een uitweg zocht. Leterme heeft volgens Maingain de druk opgedreven in de hoop dat er een oplossing uit de bus zou komen, maar dat is niet gelukt.

De Vlaamse partijen hebben volgens Maingain met de stemming over BHV 'Russische roulette' gespeeld en verloren. Het communautaire verhuist nu naar een andere instelling, met een ander ritme.

Maar voordat de parlementsvoorzitters aan de slag kunnen met de communautaire dialoog moeten de Franstaligen onder elkaar een methode afspreken en de krijtlijnen uittekenen waarbinnen het debat kan gevoerd worden. De FDF-voorzitter wees er ook nog op dat niet enkel de oranje-blauwe partijen aan de institutionele besprekingen zullen deelnemen.

De FDF-voorzitter herhaalde dat Yves Leterme niet meer de 'autoriteit' van een formateur heeft. Hij nam akte van het feit dat de koning Leterme donderdag bevestigde in zijn functie, maar Maingain herinnerde er tegelijkertijd aan dat hij Leterme had gevraagd naar de koning te gaan en dat hij gezegd had dat de onderhandelingen zouden gestopt worden als er een stemming over BHV zou plaatsvinden.

Hij ziet in de mededeling van het paleis een duidelijke desavouering van Leterme. 'Hij werd ontlast van de opdracht om de standpunten van de twee gemeenschappen te verzoenen. (...) Zijn speelveld is duidelijk afgelijnd door de koning. (...) Men vindt moeilijk een even wrede afkeuring', aldus Olivier Maingain.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig