Van Rompuy en De Decker versneld aan het werk
De voorzitters van Kamer en Senaat, Herman Van Rompuy (CD&V) en Armand De Decker(MR), gaan versneld op zoek naar waarborgen voor een nieuwe staatshervorming. Dat gebeurt nadat CD&V en N-VA vanmiddag verklaarden dat er zonder die waarborgen geen sprake kan zijn van een regeringsdeelname.
De koning had de twee parlementsvoorzitters gevraagd om 'de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten'. Dat zou vanaf dit weekend gebeuren, na een ontmoeting met de koning, maar die gesprekken worden nu dus vervroegd.

Van Rompuy en De Decker zullen de komende dagen en uren al contacten hebben met de verschillende partijvoorzitters en aftasten of ze bereid zijn om mee te werken aan een staatshervorming. Ook de socialisten en de groenen zullen gehoord worden. Voor een eventuele staatshervorming is namelijk een tweederde meerderheid nodig.

Op die manier moet duidelijk worden of er garanties voor een staatshervorming inzitten voor een Raad van Wijzen waar die partijen inzitten. Het lijkt wat op de nationale conferentie die PS-voorzitter Di Rupo woensdag voorstelde.

De koning is op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Hij zit momenteel in het buitenland.

De hele nieuwe situatie en de scherpe verklaringen van de voorbije uren en dagen hebben het werk van formateur Leterme er niet makkelijker op gemaakt. Hij heeft intussen een informeel gesprek gehad met CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Van zijn verdere agenda is voorlopig niets bekend.

'Zonder waarborgen, geen regeringsdeelname'

Het kartel CD&V-N-VA deelde vanmiddag mee dat het alleen in een regering stapt als er waarborgen komen voor een staatshervorming. Ze gaan niet in op de vraag van MR-voorzitter Didier Reynders om een signaal van vertrouwen te geven.

Dat maakten CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen en N-VA-voorzitter Bart De Wever samen bekend. Daardoor lijkt de crisis in de Wetstraat nu weer compleet.

'Er is woensdag al een ander erg duidelijk signaal gegeven', aldus Vandeurzen. Hij reageerde daarmee op Didier Reynders die vanmorgen liet verstaan dat de MR niet meer rond de tafel zou gaan zitten totdat Vlaanderen 'een teken van vertrouwen' zou geven.

Dat signaal komt er dus niet. 'Ons signaal van woensdag was een vraag om een fundamenteel gesprek over de staatshervorming. Bovendien willen we waarborgen dat er een staatshervorming komt', zei de CD&V-voorzitter.

Zonder die waarborgen zullen de regeringsonderhandelingen niet heropgestart worden en stapt het kartel CD&V/N-VA niet in een regering, luidt het nog.

Ook Bart De Wever dringt erop aan dat het gesprek over een staatshervorming op gang komt. 'Een status quo zou pas gevaarlijk zijn voor de toekomst van dit land.'

Verrassend

De verklaring van het kartel kwam er nadat de partijtop van N-VA zich vanmorgen beraadde over de positie van de partij. Dat ook CD&V zo scherp ut de hoek komt is enigszins verrassend, omdat de partij gisteren liet verstaan dat de staatshervorming voor hen losgekoppeld kon worden van een nieuwe regering.

Een doorgedreven staatshervorming was zowel voor CD&V als voor N-VA een speerpunt in het verkiezingsprogramma in de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni.

Het kartel wacht nu het resultaat af van de consultaties van de voorzitters van Kamer en Senaat, die door de koning gevraagd zijn om 'de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten'.