'Gent is nog een echt filmfestival'
Freya Van den Bossche met haar broer Dimitri
Nooit was de keuze zo groot als bij de opening van het Gentse Filmfestival dit jaar. In Kinepolis Gent kwamen de BV’s dinsdag kijken naar de galavoorstelling van 'Closing The Ring'.
Regisseur Lord Richard Attenborough maakte er zijn opwachting. De man prees het Gentse festival als een 'echt filmfestival'. 'Naar mijn gevoel zijn Cannes en Venetië de weg ingeslaan van de commercialisering', zei hij.

Tegelijk begon in een andere zaal 'Die Fälscher'. In Vooruit werd dan weer 'Sand and Sorrow' vertoond, een docu over de genocide in Darfour.

Na de vooropening maandag met Michael Moore’s 'Sicko', een aanklacht tegen private gezondheidszorg in Amerika, werd dinsdag het officiële startschot gegeven voor het Gentse Filmfestival. Tussen 9 en 20 oktober worden meer dan 150 films vertoond. 'Het programma is sterker dan ooit', vindt organisator Jacques Dubrulle.

Toch wist hij voor de 34ste editie weinig grote sterren te vangen. Ook de weergoden lieten het dinsdag afweten.

Alle camera’s waren gericht op juryvoorzitster Kathleen Turner ('Body Heat') en Lord Attenborough, een oude bekende voor het Gentse filmfestival. Ook enkele Vlaamse politici zakten af naar gent. Onder hen: Kris Peeters, Bert Anciaux, Geert Lambert, Freya Vandenbossche en Pieter De Crem.

In 'Closing the Ring'vertelt Attenborough het verhaal van drie oorlogspiloten die voor dezelfde vrouw vallen.

'ie Fälscher' van Stefan Ruzowitszky speelt zich ook af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film gaat over een oplichter die voor de kar van de nazi’s wordt gespannen wanneer hij in een concentratiekamp valse dollars en ponden moet produceren om de economie van de geallieerden te ondermijnen.

'Closing The Ring' kreeg na de persvisie weinig lovende kritieken. Filmrecensent Jan Temmerman noemde het een 'klassieke, melodramatische en ouderwetse' film, een 'film van een oude man'. Voor de (betalende) filmliefhebber was het uitkijken naar het filmisch niet zo interessante maar indringende verhaal 'Sand and Sorrow', een documentaire over de volkerenmoord in Sudan.

Arabische milities proberen er met de steun van de regering de provincie Darfour te 'zuiveren' van de niet-Arabische bevolking. De Verenigde Naties schatten dat het geweld in Darfour de afgelopen jaren het leven heeft gekost aan meer dan 200.000 mensen. Twee miljoen mensen raakten ontheemd.

Acteur George Clooney, van wie bekend is dat hij het 'vergeten' conflict op de agenda tracht te krijgen, leende zijn stem aan 'Sand and Sorrow' en trad op als co-producent. De Sudanese vluchtelinge Rasha, kwam concerteren na de filmvoorstelling.