BERLIJN - De Duitse voormalige mediamagnaat Leo Kirch heeft de rechten gekocht van de Duitse Bundesliga, vanaf het seizoen 2009-2010 tot 2015. Dat deelde de Duitse voetbalbond (DFL) dinsdag mee. Vijf jaar geleden ging Kirch nog opzienbarend failliet.
Kirch haalde de rechten binnen binnen via zijn maatschappij Sirius voor 500 miljoen euro per seizoen. Dat meldde de Duitse voetbalbond na een buitengewone vergadering met de 36 professionele Duitse clubs. Momenteel krijgt de DFL 440 miljoen euro per seizoen voor de uitzendrechten van de betaalzender Premiere, Kirch zal ongeveer twintig procent meer betalen. In deze nieuwe constructie zal Sirius de uitzendrechten in stukken doorverkopen aan televisiezenders en elektronische media.

De beslissing van de DFL om samen te werken met Leo Kirch is opmerkelijk. Het mediaconcern van Leo Kirch ging immers op 8 april 2002 zwaar bankroet. Dat had toen zware financiële gevolgen voor de Duitse clubs, Kirch had toen al de rechten van de Bundesliga in handen. Voor de 80-jarige Kirch, bijna volledig blind, betekent dit een verrassende comeback. Het faillissement in 2002 van KirchMedia, onder druk van 6,5 miljard euro schulden, was één van de grootste na-oorlogse schandalen in Duitsland.