De vier Nederlandse tv-zenders van RTL stoppen vanaf 1 november met de uitzending van belspelletjes. Het format ligt in Nederland sterk onder vuur en er wordt momenteel een gerechtelijk onderzoek gevoerd naar de legaliteit.
De Nederlandse opsporingsdienst viel in september binnen bij tv-zenders RTL en SBS en bij tv-producenten Endemol en 2waytraffic. Die laatste maakt ook de belspelletjes voor het Vlaamse VT4 en VIJFtv.

De bedrijven worden ervan verdacht, de Nederlandse wet op de kansspelen te overtreden. Justitie heeft hen gevraagd de uitzending van de programma’s stop te zetten. SBS geeft voorlopig geen commentaar, maar RTL schort de uitzendingen op vanaf 1 november.

'Met het stoppen van de spellen staat bij Endemol en RTL de werkgelegenheid van tientallen mensen op het spel. RTL zal zich inspannen om voor haar medewerkers alternatieve werkgelegenheid te zoeken. In de komende weken zal gewerkt worden aan vervangende programmering', aldus de woordvoerster van RTL.

2waytraffic koopt ook in België zendtijd om haar belspelletjes uit te zenden. 'Dat levert voorlopig geen problemen op', zegt Kristof Demasure van SBS België, het moederbedrijf van VT4 en VIJFtv. 'De Belgische spelletjes worden wel in Nederland opgenomen, maar vallen volledig onder de Belgische wetgeving. De programma’s zijn in ons land volledig legaal'.

Mensen die aan een belspel willen meedoen, betalen veel geld voor het telefoongesprek en worden vaak lang aan de lijn gehouden. Onder meer in Engeland bleek dat de producenten ook met de antwoorden frauderen.