In het centrum van Bagdad zijn vandaag twee vrouwen gedood door leden van een private bewakingsfirma. Het bedrijf begeleidde een konvooi.
Het incident vond plaats om 13.30 uur Belgische tijd, in de wijk Karrada. De bewakers openden het vuur op de wagen van de vrouwen toen die het konvooi naderde.

Volgens een getuige is een derde vrouw in het hoofd geraakt. Een andere getuige zag dat er achterin de auto kinderen zaten, van wie er een gewond zou zijn geraakt door rondvliegend glas.

Om welk bedrijf het gaat is nog onduidelijk. Woordvoerster Mirembe Nantongo van de Amerikaanse ambassade, zei dat er ‘geen enkele connectie met de ambassade is’. Ook Blackwater, dat instaat voor de veiligheid van het ambassadepersoneel, is volgens Nantongo niet betrokken. Een functionaris van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat het om een ‘westerse beveiligingsfirma’ gaat.

Het incident komt er minder dan een maand nadat medewerkers van Blackwater bij een schietpartij in Bagdad dertien — volgens een Iraaks onderzoek zelfs zeventien — burgers hebben doodgeschoten. Blackwater zegt dat haar medewerkers ‘niet bewust’ burgers hebben gedood maar ‘geschut hebben beantwoord’.

De Iraakse autoriteiten hebben na die schietpartij beslist in te gaan tegen de buitenlandse beveiligingsfirma’s die bekend staan voor hun arrogantie en brutaliteit.