AMSTERDAM - De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft dinsdag Adrie Koster als interim-trainer aangesteld. De coach van het beloftenelftal van de Amsterdamse club is de tijdelijke opvolger van Henk ten Cate die naar Chelsea vertrekt. De kans is groot dat de 52-jarige oefenmeester uit Zeeland het seizoen afmaakt.
Koster moet daarna plaatsmaken voor een coach die nu bij een andere club of nationale bond werkt. Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk blijven als assistent-trainer bij het eerste elftal betrokken. Zij bekleedden die functie ook al onder Ten Cate.

Spijkerman en Groenendijk hoopten maandag nog dat zij de verantwoordelijkheid over de huidige nummer twee van de eredivisie zouden krijgen. Ze verklaarden dat ze de steun van de spelersgroep zouden hebben. 'De spelers hebben een eigen belang. Ik dien het algemene belang', reageerde technisch directeur Martin van Geel toen al.

Adrie Koster startte zijn trainersloopbaan in 1985 als assistent-coach bij Eindhoven. De geboren Zeeuw vertrok een jaar later naar Willem II. Hij begon als assistent bij de Tilburgse club, maar werd in 1990 als hoofdtrainer benoemd. Koster bereikte in 1992 met zijn nieuwe werkgever Roda JC de finale van de KNVB-beker, waarin Feyenoord te sterk bleek.

Koster werkte vanaf 1993 in de eerste divisie bij Helmond Sport, Top Oss en Excelsior, waarmee in 2002 naar de eredivisie promoveerde. Na een jaartje VVV leidde Koster RKC in 2006 naar de twaalfde plaats van de eredivisie. Hij werd in het begin van het vorige seizoen wegens tegenvallende resultaten ontslagen.

In april van dit jaar tekende Koster een contract bij Ajax, waar hij samen met Aron Winter de leiding over het tweede elftal kreeg. 'Ik wil jonge spelers beter maken en aanvallend voetbal spelen', zei hij toen. Na het plotselinge vertrek van Ten Cate mag Koster zijn voetbalvisie voorlopig op het eerste elftal van Ajax projecteren. Hij is de negende trainer in tien jaar die bij Ajax de hoofdmacht onder zijn hoede krijgt.

Maandag bereikte Ajax een akkoord met Chelsea over de directe overgang van Henk Ten Cate naar de Londense club. Vorige week verzocht Ten Cate Ajax om de onderhandelingen met de Blues te openen. Na intern beraad besloot de club op dat verzoek in te gaan.

Bij Ajax spelen drie Belgen, Laurent Delorge, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.