De Britse openbare omroep BBC mag zich volgens de vakbonden aan een massaal banenverlies verwachten. Volgens Helen Ryan van een mediavakbond zouden tot 2.800 banen verloren kunnen gaan. ‘We bereiden ons voor op wrede besparingen. De BBC wil bij elke afdeling besparen’, zei Ryan.
Volgens de zakenkrant Financial Times wil BBC-topman Mark Thompson de komende vijf jaar jaarlijks zes procent besparen op het budget van drie miljard pond (4,3 miljard euro). Volgens de krant ligt de oorzaak bij de tegenvallende inkomsten uit het kijk- en luistergeld. Daardoor liep de openbare omroep twee miljard pond mis.

Verwacht wordt dat de topman volgende week woensdag zijn besparingsplan voorlegt aan de directie. Er zouden geen afdelingen opgedoekt worden, maar Thompson zou proberen te besparen op de productie van eigen programma’s.

Wereldwijd telt de Britse openbare omroep meer dan 23.000 werknemers. In maart 2005 werden al 3.780 banen geschrapt.

De besparingen zijn een nieuwe opdoffer voor de BBC. Vorige week trad de baas van televisienet BBC One nog af. De reden van zijn aftreden was een misleidend videofragment van de Britse Queen dat gemanipuleerd werd.