Curatoren eisen 744 miljoen euro van top L&H
Pol Hauspie en Jo Lernout: 'intelligente zakenlui'.belga
Foto: © HERWIG VERGULT
De curatoren van L&H hebben dinsdagnamiddag een schadevergoeding van 744 miljoen euro gevorderd tegenover de beklaagden op het fraudeproces. Dat bedrag komt volgens curator Johan Houtman overeen met het passief van het faillissement.
Ook de curatoren begonnen aan hun pleidooi met te benadrukken dat de stichters van het technologiebedrijf jarenlang hard gewerkt hebben om van hun bedrijf een stevige onderneming te maken. 'In Ieper werden ze op handen gedragen', vertelde de Ieperse curator Houtman. 'Helaas, na de uiteenzetting van het openbaar ministerie is duidelijk geworden dat het op hun weg fout is gegaan. Vele leveranciers, die in het begin stonden te dringen om te mogen werken voor het bedrijf, bleven na het faillissement met de openstaande facturen achter.'

Ook de curator is overtuigd van de waarde van de spraaktechnologie. 'Of dat de waarde vertegenwoordigt die er destijds aan gegeven werd, is een andere zaak. In elk geval : de topman van het bedrijf dat de kern van de L&H-technologie overnam (Scansoft, later overgenomen door een andere groep) zei ons ooit eens dat hij daar de zaak van zijn leven heeft gedaan.'

Voor de rechtbank van koophandel in Ieper lopen nog altijd een aantal discussies in kader van het faillissement. Dat voormalig bestuurder Nico Willaert vorig jaar zijn vordering heeft geactiveerd om een vergoeding van 1,5 miljoen euro alsnog te krijgen uit het faillissement, vinden de curatoren een brug te ver.

Donderdag komt de raadsman van Spaarverlies aan het woord. Christiaan Van Buggenhout, advocaat voor Deminor, zal maandag pleiten.