Een dertigtal mensen zonder papieren heeft dinsdagmiddag voor de Dienst Vreemdelingzaken in Brussel actie gevoerd om te protesteren tegen het akkoord dat de oranje-blauwe onderhandelaars hebben bereikt rond immigratie.
Volgens de manifestanten gaat het om een migratiepolitiek die beter past bij de Franse president Nicolas Sarkozy, met de mogelijkheid tot economische migratie en een arbeidsvergunning die beperkt is in de tijd en met de bouw van gesloten centra.

'Momenteel gebeurt het misbruik van de mensen zonder papier nog op een clandestiene en arbitraire manier. Met dit akkoord zal dat misbruik gelegaliseerd worden', aldus Oscar Flores, woordvoerder van CRER (Coordination Contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation).

'We zien geen vooruitgang. De criteria voor regularisatie zullen dezelfde zijn als degene die nu worden toegepast en er komt geen algemene regularisatie', zegt Flores.

Volgens Abdelslam El Yacoubi, woordvoerder van de CSPL (Collectif des sans-papiers en lutte) reageren de mensen zonder papieren negatief op het akkoord.

'Als het akkoord wordt toegepast, zal het de beweging van de mensen zonder papieren opnieuw in beweging zetten en zal het opnieuw leiden tot kerkbezettingen en hongerstakingen. De mensen zonder papieren willen niet meer wachten, ze willen nu hun papieren', luidt het.

De CSPL voelt zich ook verraden door de CDH. 'Die partij had van een collectieve regularisatie een voorwaarde gemaakt om in de regering te stappen', meent El Yacoubi.