Oekraïne en de Russische gasgigant Gazprom hebben vandaag een akkoord ondertekend over de openstaande Oekraïense schuld. Dat conflict dreigde uit te draaien op een nieuwe gascrisis tussen beide landen.
‘Er is een akkoord voor de regeling van de Oekraïense schuld voor het gas dat dit jaar geleverd werd. Het bevestigt het bedrag van de schuld en de wijze van terugbetaling voor 1 november’, zegt Gazprom in een mededeling.

Gazprom had vorige week aangekondigd dat het de levering van gas aan Oekraïne zou verminderen als het land zijn openstaande schuld van 1,3 miljard dollar niet afloste voor eind oktober.

De topman van Gazprom, Alexei Miller, en de Oekraïense minister van Energie Joeri Bojko, waren maandagavond tot het akkoord gekomen. Het werd vandaag ondertekend tijdens een bezoek van de Oekraïense pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj aan zijn Russische ambtgenoot Viktor Zoebkov en de Russische president Vladimir Poetin.

Begin 2006 leidde een gelijkaardig conflict tussen Gazprom en Oekraïne tot een verstoring van de gasleveringen aan sommige Europese landen.