De directie van de VRT betreurt het ‘doelbewuste’ lekken van haar contract met Woestijnvis. De actie doorkruist immers de heronderhandelingen met alle ‘preferentiële contractanten’.
De openbare omroep wijst er voorts op dat het productiehuis programma’s maakt die heel Vlaanderen weet te waarderen. In het volledige uitzendschema is Woestijnvis goed voor 8 tot 11 procent van de televisiebestedingen.

De VRT heeft er bewust voor gekozen samen te werken met externe productiehuizen, klinkt het. Bovendien staat de Vlaamse verankering van audiovisuele producties uitdrukkelijk in de lopende beheersovereenkomst.

Woestijnvis is overigens al tien jaar een strategische partner van de VRT en de VRT wil die samenwerking voortzetten. De openbare omroep benadrukt dat het productiehuis van Wouter Vandenhaute al die tijd kwaliteit heeft laten voorgaan op kwantiteit en dat het de financiële mogelijkheden van het contract dan ook nooit heeft uitgeput. De VRT wil zich niet uitlaten over speculaties over de totale bestedingen.

De openbare omroep wijst er nog op dat zowel voor de interne als de externe productie een benchmarking aan de gang is waarbij de kosten voor de productie worden vergeleken met een prijs/kwaliteitstandaard. De directie van de openbare omroep heeft de anonieme brief en bijlagen aan het Rekenhof bezorgd.