Een van de topofficieren van de Portugese gerechtelijke politie leidt voortaan het onderzoek naar Madeleine McCann, meldt de Portugese pers. Op 3 mei verdween de toen driejarige Britse peuter in het Portugese Praia da Luz.
Paulo Rebelo is de opvolger van commissaris Gonçalo Amaral die van het onderzoek is gehaald omwille van zijn heftige kritiek aan het adres van de Britse politie.

Rebelo is een van de vicedirecteurs van de Portugese gerechtelijke politie. Hij heeft naam gemaakt in de strijd tegen de drugshandel en was betrokken bij het onderzoek in belangwekkende criminele affaires, waaronder het grootste pedofilieschandaal uit de Portugese geschiedenis.

De speurder geldt als een vertrouwensman van de directeur van de Portugese gerechtelijke politie, Alipio Ribeiro. Die had Amaral als topspeurder van het onderzoek naar de verdwijning van ‘Maddie’ gehaald, nadat hij in een vraaggesprek de Britse politie had aangewreven alleen die sporen na te gaan die ‘in het kraam’ van de ouders van de verdwenen peuter passen. Gerry en Kate McCann zijn formeel verdacht in de verdwijningszaak. Amaral had het ouderpaar er voorts van beticht valse sporen te creëren om daarmee de speurders op een dwaalspoor te leggen.

De McCanns hebben ondertussen speculaties van de hand gewezen dat nieuwe DNA-sporen aanwijzingen geven dat zij schuldig zouden zijn aan de dood van hun dochter. Hun woordvoerder Clarecne Mitchell zei dinsdag tegen de zender GMTV dat het paar niets te verbergen heeft.