'Waar paars met de kraan open dweilde, geeft oranje-blauw de mensen op het terrein nu een dweil maar structureel blijft de kraan open staan'. Dat zei Vlaams Belangfractieleider in de Kamer, Gerolf Annemans dinsdag op een persconferentie.
Oranje-blauw overtreft paars inzake communicatie, aldus nog Annemans die stelde dat er geen enkele reden is om te spreken van een verstrenging van het immigratiebeleid. CD&V, N-VA en Open VLD hebben nauwelijks iets van hun verkiezingsbeloften kunnen realiseren, aldus nog de fractieleider.

Hoewel er geen permanente regularisatiecommissie komt, krijgt CDH toch haar zin door een versoepeling van de regels voor de regularisatie van individuele gevallen, stelde kamerlid Filip De Man.

Hij waarschuwde voorts dat de uitdrukkelijke aandacht voor regularisatie in het toekomstige regeerakkoord de hoop van de betrokken individuen en organisaties voedt dat het voortaan gemakkelijker zal worden om een regularisatie te bekomen.

Wat de nationaliteitsverwerving betreft, is de verlenging van de minimale verblijfsduur van 3 naar 5 jaar en de kennis van één der drie landstalen het enige wat CD&V/N-VA uit de brand wist te slepen. Wat de taalvereiste betreft, is dat meestal het Frans wat de Vlamingen volgens De Man niet veel verder zal helpen.

Vlaams Belang wil tenslotte niets weten van de invoering van een 'green card'. Economische migratie is nu reeds mogelijk en vanaf mei 2009 kunnen alle EU-burgers in België komen werken. Bovendien stelt hij zich de vraag of een selectieve migratie ethisch verantwoord is ten opzichte van ontwikkelingslanden die zo hun zeldzame hooggeschoolden naar het westen zien vertrekken.