Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen!) is niet te spreken over het akkoord dat de oranje-blauwe partijen de voorbije nacht hebben bereikt over migratie. Vooral in verband met de mensen zonder papieren is ze scherp voor het kartel CD&V/N-VA. 'Dit is geen compromis meer. Dit is plat op de buik gaan', aldus Van der Straeten.
Het groene parlementslid herinnert eraan dat CD&V voor de verkiezingen aankondigde dat ze criteria in de wet wilde vastleggen voor de regularisatie van mensen zonder papieren en dat er een aparte instantie voor in het leven moest worden geroepen.

'Mensen zonder papieren zijn geen Vlamingen, want daarover zijn geen compromissen te sluiten', hekelt Van der Straeten, die het heeft over een 'koude centrumregering'.

'De enige goede manier is duidelijk in de wet schrijven wat je wil. Dit is vragen om problemen', gaat ze voort. Volgens haar wordt met het akkoord de deur opengelaten voor advocaten die alle middelen willen blijven uitputten rond mensen zonder papieren. Van der Straeten verwacht 'een volle legislatuur van hongerstakingen'.

Ze is vast van plan een wetsvoorstel dat Ecolo de vorige legislatuur indiende, opnieuw in de kamer in te dienen. Er moet immers een debat over de problematiek komen, vindt Van der Straeten. Het akkoord dat werd bereikt over de economische migratie houdt volgens het kamerlid niet meer in dan een kleine versoepeling.