De monniken van Myanmar willen oproepen tot een boycot van de Olympische Spelen in China, indien Peking een veroordeling van Myanmar door de VN-Veiligheidsraad opnieuw verhindert.
'Indien de Chinese regering opnieuw haar veto gebruikt, roepen we de monniken wereldwijd op om een boycotcampagne van de Olympische Spelen te beginnen', citeerde de ballingengroep 'US-Campaing for Burma' de monnik U Gambira dinsdag.

Hij behoort tot de monnikenvereniging 'All Burma Monks' Alliance', die ondergronds ageert en de massale protesten tegen het militair regime midden september heeft georganiseerd.

De junta is op zoek naar U Gambira, die volgens de ballingengroep is ondergedoken. De groep citeert ook een andere monnik, U Metta Nanda, volgens wie de soldaten na de brutale onderdrukking van de demonstraties twee weken geleden in minstens 37 kloosters binnen zijn gedrongen en 300 tot 500 monniken doodden. Officieel heeft de junta tien dodelijke slachtoffers toegegeven.

Het militair regime heeft de waarnemende minister van Tewerkstelling Aung Kyi tot tussenpersoon voor de onder voorwaarden aangeboden gesprekken met oppositieleidster Aung San Suu Kyi benoemd. Dat berichtte het staatsorgaan 'Nieuw Licht van Myanmar' dinsdag.

Dissidenten vrezen dat de junta zich enkel overdreven bedrijvig opstelt zolang de internationale gemeenschap Myanmar in het oog houdt, maar niet van plan is met de onder huisarrest staande politica te praten.