PS-voorzitter Elio Di Rupo en uittredend vicepremier Laurette Onkelinx hebben dinsdag kritiek geuit op het akkoord rond het migratiebeleid dat in de nacht van maandag op dinsdag werd overeengekomen op het formatieberaad. Ze deden dat respectievelijk op de radiozenders Bel-RTL en RTBF-Radio.
'Het is een opluchting. Eindelijk is er iets bereikt. Na 110 dagen (van onderhandelingen, nvdr) hebben ze een week nodig gehad om het over één punt eens te worden', luidt de ironische commentaar van Di Rupo.

Over het akkoord zelf toonde de PS-voorzitter zich eerder bezorgd: 'Ik ben ongerust over de manier waarop men de grenzen opent. Ik ben van mening dat we eerder de werkloze Belgen in Wallonië en Brussel moeten helpen en dat we diegenen die geen werk hebben, een betere kans zouden moeten geven om een job te vinden, onder meer in Vlaanderen waar er nood is aan arbeidskrachten'.

Ook Laurette Onkelinx heeft kritiek. 'In plaats van onze werklozen een job te bezorgen, gaan we arbeidskrachten zoeken in het buitenland en verlagen we zo de druk voor de bedrijven, onder meer wat opleiding betreft', aldus Onkelinx.

Inzake regularisatie stelt Onkelinx dat er niet ver genoeg gegaan wordt. 'We hebben nood aan een regularisatiecommissie, met magistraten, en gebaseerd op een duidelijke wet. Nu zien we niets hiervan', aldus de uittredende minister van Justitie.