Belang verdubbelt aantal gemeenteraadsleden
Dewinter wees erop dat de partij in Antwerpen 3.000 stemmen meer kreeg dan zes jaar geleden, ondanks de 20.000 nieuwe Belgen en niet-Belgen. Foto: reuters
BRUSSEL - Op basis van de voorlopige cijfers is het aantal Vlaams Belang-gemeenteraadsleden zondag gestegen van 439 tot zo'n 800, terwijl het aantal provincieraadsleden toenam van 54 tot 87. Dat verklaarde partijvoorzitter Frank Vanhecke maandagmiddag na afloop van het partijbestuur van het Vlaams Belang.
Volgens de berekeningen van de partij is het Vlaams Belang de grote winnaar in de Vlaamse provincieraden met een winst van 33 verkozenen tot 87. Ook SP.A-Spirit wint over alle Vlaamse provincies 7 raadsleden bij. De grote verliezer is VLD-Vivant die het aantal provincieraadszetels ziet dalen van 106 naar 82, een verlies van 24. Groen! Verliest tien verkozenen en strandt op 16, terwijl ook CD&V/N-VA zes raadsleden moet inleveren en uitkomt op 137.

Zowel Vanhecke als Antwerps boegbeeld Filip Dewinter erkenden dat de doelstelling van het Vlaams Belang van 35 procent in Antwerpen niet gehaald werd. Maar de partij blijft op koers, aldus nog de partijvoorzitter. Dewinter wees er op dat het Vlaams Belang nog wel een tiental districtsleden bijgewonnen heeft. Filip Dewinter erkende dat Patrick Janssens een goede score haalde in Antwerpen. Maar dat gebeurde niet ten koste van het Vlaams Belang, maar wel ten nadele van de eigen meerderheidspartijen.

Voor het Vlaams Belang is 8 oktober geen nederlaag. Het consolideren van de resultaten is reeds erg goed, aldus nog Dewinter. De bomen groeien niet tot in de hemel, voegde hij eraan toe.
,,We staan op pole position voor de federale verkiezingen. Het echte werk begint binnen enkele maanden'', aldus nog Filip Dewinter.