Antwerpen voorpaginanieuws buitenlandse kranten
Foto: rr
BRUSSEL - De verkiezingen in België en in het bijzonder in Antwerpen zorgen vooral in Nederland voor voorpaginanieuws. Elders in Europa is vooral de opmars van het Vlaams Belang opgevallen.
De Volkskrant opent met ,,Socialisten onttronen Dewinter''. Op de voorpagina is ruim plaats gemaakt voor het verkiezingsnieuws vanuit België. ,,De jarenlange opmars van het Vlaams Belang in zijn bakermat Antwerpen is zondag vrijwel tot stilstand gekomen'', schrijft de correspondent van De Volkskrant, die het voorts over een monsterwinst voor burgemeester Patrick Janssens heeft.

De Volkskrant heeft ook aandacht voor de winst van CD&V in Vlaanderen. Grote verliezer volgens de krant is de VLD van premier Guy Verhofstadt.

Ook De Telegraaf heeft op de voorpagina ruimte voor verkiezingsnieuws vanuit België. ,,Antwerpen roept Dewinter halt toe'', schrijft De Telegraaf, die het over een ,,pijnlijke en verrassend'' verlies heeft voor extreemrechts in bolwerk Antwerpen.

BBC heeft het maandagochtend op haar website over verkiezingswinst voor extreemrechts in België, die er in heel wat gemeenten op vooruit gaan. Het is voor de BBC nog afwachten wat het 'Flemish Interest' in Antwerpen doet.

The Independent schrijft maandagochtend eveneens over grote winsten voor het Vlaams Belang, maar merkt op dat de partij in Antwerpen ter plaatste trappelt.

Le Figaro maakt maandag gewag van ,,gematigde groei'' voor extreem-rechts in Vlaanderen. De partij gaat er overal op vooruit, maar niet in Antwerpen, aldus de krant. Le Monde schrijft dat in België extreem-rechts er op vooruit gaat, maar in Antwerpen geen doorbraak krijgt.