Freddy Loix wint Rally van Haspengouw
Foto: belga
LANDEN - Freddy Loix heeft in Landen in een Peugeot 206 WRC de Haspengouw Rally, voorlaatste manche van het BK, op zijn naam geschreven. De Belgische titel gaat naar Xavier Bouche (Ford Focus WRC), die tweede finishte in de rally. Melissa Debackere (Toyota Corolla WRC) eindigde op een derde plaats in Landen.

De Rally van Haspengouw was dit seizoen sinds lang weer een tweedaags evenement, net als in de gloriejaren van deze rally in de omgeving van Landen. De achtste en voorlaatste manche van het Kampioenschap van België kreeg met Freddy Loix een echte publiekstrekker aan de start. Loix loste alle verwachtingen in, met de Peugeot 206 WRC waarmee hij twee jaar geleden de Condroz Rally won.

Loix was voortdurend de snelste, maar de rijder uit Riemst werd geremd door technische averij: een lekke band zaterdagmiddag in Neerlanden, en wat later vertoonde de turbo tekenen van vermoeidheid. Die vervangen kostte vier minuten extra servicetijd (40 seconden effectieve straftijd), waardoor Xavier Bouche als leider de eerste dag kon afsluiten met 15 tellen voorsprong op Loix.

Loix ging zondag meteen in de achtervolging, maar op de kasseien van Waasmont, een van de legendarische stroken van de ,,Haspengouw", ging Loix in de fout. Uiteindelijk nam Loix pas op de laatste proeven afstand van Xavier Bouche. De zege in eigen streek deed zichtbaar deugd.

,,Ik heb zeker moeten aanvallen," lachte Freddy Loix. ,,Men mag niet vergeten dat deze wagen al een zekere leeftijd heeft. Wanneer je dan een rijder aan het stuur zet die voluit aanvalt, gaat er al eens wat kapot. In plaats van te controleren, moest ik voluit in de achtervolging na de 40 seconden tijdverlies in de service. Xavier bleef ook snelle chrono’s draaien. Het was dus niet zo eenvoudig als gedacht, maar ik ben blij voor George Tracey, de Ierse eigenaar van de wagen, dat ik hem deze zege kan aanbieden. Afspraak volgende week in de Rally van Ierland, waar ik een Suzuki Ignis Super 1600 zal besturen."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig