Erik Zabel wint Parijs-Tours bij afscheid aan T-Mobile
Foto: ap
TOURS - De Duitser Erik Zabel heeft in zijn laatste koers voor T-Mobile de Franse klassieker Parijs-Tours op zijn naam geschreven. In een beklijvende sprint na 253 kilometer hield Zabel een klein wiel over op de Italiaan Daniele Bennati. De Australiër Allan Davis finishte als derde, Australisch kampioen Robbie McEwen vierde.

De wedstrijd verliep perfect voor de Belgische ploegen in de race. Na een waanzinnig snelle start met honderd kilometer in de eerste twee uren, kregen drie renners de vrijheid: Joost Posthuma, Jose Ivan Gutierrez en Stéphane Berges. Ze kregen van het peloton tot acht minuten voorsprong maar met nog 40 kilometer voor de boeg waren de drie er aan voor de moeite.

Op de Côte de Crochu, op 25 kilometer van het einde, ontbond Stijn Devolder zijn duivels. Alleen Philippe Gilbert was bij machte om hem te volgen. De twee kregen net geen minuut voorsprong bij elkaar, en dat zorgde voor een adembenemende finale. Gilbert en Devolder stormden in de laatste tien kilometer over de Côte de l'Epan en de Côte de Pont Volant. Met nog vijf kilometer te gaan, had het duo nog een kleine halve minuut voorsprong.
Net na het ingaan van de laatste kilometer, liet Devolder zien dat hij niet meer wilde overnemen. Het bekwam de twee Belgen slecht want op honderd meter van de streep vloog het peloton hen voorbij. Daniele Bennati leek op de overwinning af te stormen, maar in de laatste meters gooide Erik Zabel zich nog voorbij de Italiaan om zo zijn negende grote klassieke overwinning te behalen.

De uitslag:
1. Erik Zabel (Dui/T-Mobile)
2. Daniele Bennati (Ita) z.t.
3. Allan Davis (Aus) z.t.
4. Robbie McEwen (Aus) z.t.
5. Alberto Ongarato (Ita) z.t.
6. Aurélien Clerc (Zwi) z.t.
7. Julian Dean (NZl) z.t.
8. René Haselbacher (Oos) z.t.
9. Uros Murn (Slo) z.t.
10. Enrico Gasparotto (Ita) z.t

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig