Topministers samen voor finaal overleg
Freya Vandenbossche en Johan Vande Lanotte bij de ambtswoning van premier Verhofstadt. Foto: belga
BRUSSEL - De federale topministers zitten sinds 14.30 uur in de ambtswoning van premier Verhofstadt samen om de begroting 2006 in een definitieve plooi te leggen. Bedoeling is tot de finish te gaan. Er moet - afhankelijk van de bron - nog 1 tot 2 miljard euro gevonden worden om de begroting in evenwicht te krijgen.
Alle ministers geven toe dat er nog een belangrijke budgettaire inspanning moet worden geleverd. VLD-vice-premier Patrick Dewael had het over enkele honderden miljoenen euro, zijn PS-collega Laurette Onkelinx over meer dan 2 miljard euro.

Volgens Begrotingsminister Johan Vande Lanotte (SP.A) is het een moeilijke oefening omdat de gemeenten met een groot tekort zitten en de olieprijzen de pan uitswingen. Daarnaast wil de regering voor bepaalde doelgroepen de lasten verlagen, is er een enveloppe nodig voor het akkoord met de sociale partners en wordt er gesproken over de welvaartsvastheid van de sociale uitkeringen.

Minister van Financiën Didier Reynders heeft besparingsvoorstellen klaar over de verkoop van gebouwen, een nieuwe effectisering van belastingschulden en een nieuwe vorm van fiscale amnestie. Een tweede eenmalige bevrijdende aangifte ligt voor de socialisten moeilijk, gaf Vande Lanotte openlijk toe. Maar er wordt wel gedacht aan een regeling of regularisatie voor personen die hun buitenlands geld toch nog in België willen parkeren. Ze zouden op individuele basis een dading kunnen afsluiten met de fiscus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig