Hulp uit hele wereld voor Pakistan
Foto: ap
CANBERRA - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft de internationale gemeenschap vandaag om hulp gevraagd bij het bestrijden van de verwoestende gevolgen van de zware aardbeving gisteren. Pakistan heeft medicijnen, tenten, vrachthelikopters en geld nodig, zei Musharraf. De aardbeving kostte aan meer dan dertigduizend mensen het leven. Ook in India vielen veel doden.
Aan de oproep van Musharraf werd massaal gehoor gegeven; sommige en instellingen hadden er al op geanticipeerd. De Europese Unie zegde vandaag 3,6 miljoen euro toe voor basisbehoeften als tijdelijk onderdak, medicijnen, voedsel en water.

De Verenigde Staten, Japan, Thailand, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië en Australië zegden Pakistan twee miljoen euro toe en China beloofde volgens de Pakistaanse regering ruim vijf miljoen euro. China, Rusland, Japan en Turkije sturen hulpgoederen en eenheden die zijn gespecialiseerd in het verlenen van noodhulp.

Hulporganisaties meldden dat ze het getroffen gebied moeilijk konden bereiken. Ook was het lastig om informatie over de ramp te vergaren. Veel wegen zijn onbegaanbaar als gevolg van de aardbeving en het getroffen gebied is grotendeels bergachtig.

Bovendien maakt het conflict tussen India en Pakistan over de tussen beide landen verdeelde regio Kashmir het extra moeilijk om vrijelijk rond te trekken, aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. De EU spoorde hulporganisaties zondag aan niettemin te proberen zo snel mogelijk het geïsoleerde rampgebied te bereiken en zegde financiële steun toe.

De eerste hulpcoördinatoren van de Verenigde Naties zouden zondag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad aankomen. ,,We weten dat elk uur telt bij een aardbeving van deze omvang. De VN staan klaar om het land op elke mogelijke wijze te helpen", zei VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland.

Paus Benedictus XVI sprak vandaag zijn medeleven uit met de slachtoffers en de nabestaanden. Hij riep op tot snelle en royale hulp.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig