NEERPELT - Bart Wellens is helemaal terug na een slecht seizoen 2004-2005. Vandaag in de eerste editie van de Grote Prijs Eric Vanderaerden in Neerpelt was de Kempenaar oppermachtig in een sterk deelnemersveld en pakte hij zijn derde zege van het seizoen.

Een week nadat hij door Sven Nys afgestraft werd in Zonhoven, was Bart Wellens nu stukken beter dan de wereldkampioen in Neerpelt. Die kwam vroeg in de wedstrijd wel tegen een boomp terecht, maar legde bij dat ongelukje niet de oorzaak voor zijn nederlaag.

,,Ik kende een offday", aldus Nys. ,,Alles liep fout. De ene stuurfout volgde op de andere. Dat kwam omdat ik bij gebrek aan kracht altijd boven mijn toeren moest draaien. Vandaar dat contact met die boom. Tegen een explosieve Wellens was dit dodelijk. Maar ik dramatiseer niet. ’t Kan niet alle dagen kermis zijn."

Bart Wellens boekte na Erpe-Mere en Dottenijs dus zijn derde overwinning van het seizoen. ,,Drie op vier, da’s beter dan in mijn beste seizoenen ooit", aldus de man die een ongelukkige winter 2004-2005 moet uitwissen.

Snelle start

Het was de Fidea-ploeg menens van bij de start. Erwin Vervecken en Wim Jacobs namen een snelle start en rolden zo de loper uit voor hun kopman Bart Wellens, die al in de eerste ronde voorsprong nam. Maar Nys liet niet betijen en sloot in de tweede ronde aan.

Uit de achtergrond kwam Niels Albert samen met Radomir Simunek terug naar de spits in de vierde ronde. Maar dat begreep Wellens zo niet. Op het moment dat we naar een kopgroep van vier gingen, demarreerde hij weg. Toen Nys daarop tegen een boom terechtkwam, was de wedstrijd gereden.

De wereldkampioen zakte terug in een groepje met Albert, Simunek, Jacobs, Bart Aernouts en Richard Groenendaal, die na een aflopende tube van ver uit de achtergrond teruggekomen was. Groenendaal en Nys lieten daarop de jeugd in de steek en kampten voor de podiumplaatsen. Groenendaal was daarbij ruim de betere van Nys, die in de slotronde nog Wim Jacobs naar de derde plaats moest laten rijden.

Opluchting

,,Een opluchting, deze overwinning", aldus Bart Wellens achteraf. ,,Dit is toch al de tweede grote confrontatie met Nys die ik winnend afsluit. In Erpe-Mere nog in een centimeterspurt, nu met ruime voorsprong. En dat in een lastige zandcross, waarin ik van bij het begin in de aanval ging. Toen Albert en Simunek terugkwamen, wist ik dat ik opnieuw in het offensief moest. Voordien had ik gezien dat Nys het tempo wilde drukken, als hij aan de kop kwam, en dat is niet zijn gewoonte. Want als hij goed is, valt hij aan. Vandaag dus niet en dat bood mij de kans om na mijn pandoering van vorige week revanche te nemen. Het echte seizoen mag beginnen. Laat de Superprestigecross van volgende week in Ruddervoorde maar komen."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig